Ενημερωτικό σημείωμα για τους επιχειρηματίες

ΘΕΜΑ:α. Δυνατότητα ρύθμισης ασφαλιστικών εισφορών.

β. Δυνατότητα σε κατώτερη ασφαλιστική κλάση.

γ. Δυνατότητα σύνταξης παρά τις οφειλές ορισμένου ύψους.

Επιτέλους ύστερα από αρκετό χρονικό διάστημα διαπιστώνοντας το αδιέξοδο της εισπρακτικής φοροεπιδρομής των αρμοδίων φορέων για την είσπραξη των οφειλών, που ουδέποτε όμως κατόρθωσαν να επιτύχουν τον στόχο τους, ( λόγω της πρωτοφανής λιτότητας των τελευταίων 2μιση ετών), ευδόκησε το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης να συμπεριλάβει ορισμένες προτάσεις και ρυθμίσεις, του σχετικού εγγράφου της Ομοσπονδίας ΕΒΕΣ Καλαμάτας που είχαμε στείλει προς το αρμόδιο Υπουργείο με αρ.πρ.4705/14-3-11.

Καθώς επίσης το είχαμε στείλει και με κοινοποίηση στον ασφαλιστικό μας Οργανισμό Ο.Α.Ε.Ε και Γ.ΣΕ.Β.Ε.Ε, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει τα σχετικά προβλήματα των επιχειρήσεων γύρω από τα ασφαλιστικά θέματα με τους αρμοδίους φορείς, όπως μας πληροφόρησε με την σχετική εγκύκλιο 20618/4-4-2-12.

Με την κατάθεση του νομοσχεδίου από τον αρμόδιο υπουργό κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη στην βουλή προς ψήφιση των ασφαλιστικών θεμάτων, έγινε δεκτό ένα πάγιο αίτημα χιλιάδων επαγγελματιών, που δεν έχουν την δυνατότητα λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, να πληρώνουν την υψηλή υποχρεωτική ασφαλιστική κλάση που τους επιβάλει ο ΟΑΕΕ δια του σχετικού νόμου.

Τώρα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να μεταταχτούν μέχρι 2 ασφαλιστικές (κλάσεις) κατηγορίες χαμηλότερα από αυτήν που βρίσκονται σήμερα.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα ισχύσει μέχρι τις 31.12.2014 και από 01.01.2015 όλοι οι ασφαλισμένοι που θα έχουν υπαχθεί σε αυτήν θα επανέρθουν στην αρχική τους ασφαλιστική κατηγορία.

Για να μπούνε σε αυτή την ρύθμιση το Υπουργείο θέτει ένα όρο, ότι θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ή να έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση για αποπληρωμή των τυχόν οφειλών, με δύο ειδών ρυθμίσεις.

1η. Με τον νόμο 4038/2012 άρθρο 21 παράγραφος (α). Υποβολή αίτησης μέχρι 30-4-2012 με έκπτωση 40% στα πρόσθετα τέλη.

2η. Με τον νόμο 4038/2012 άρθρο 21 παρ. (β). σε αυτή την περίπτωση υπάγονται όσοι οφείλουν από 2.500 ευρώ και πάνω και ο διακανονισμός γίνεται για τα οφειλόμενα ποσά μέχρι 31-12-2011 και η εξόφληση μπορεί να γίνει με εφάπαξ καταβολή ή, έως 6 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 100% στα πρόσθετα τέλη, ή σε 10

μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 75% στα πρόσθετα τέλη. Ελάχιστο ποσό διμηνιαίας δόσεις ορίζονται τα 250 ευρώ.

-2-

Για περισσότερες πληροφορίες για τις ρυθμίσεις στα κατά τόπου γραφεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) Αριστοδήμου & Γεωργούλη τηλ. 2721062540 – 63582-94340.

Επίσης γνωστοποιούμε ότι αυξήθηκε από 15.000 σε 20.000 ευρώ το ανώτατο όριο οφειλής, που μπορούν να ρυθμίσουν ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που υποβάλουν αίτηση για σύνταξη. Δηλαδή όσοι οφείλουν μέχρι 20.000 ευρώ και πληρούν τους όρους συνταξιοδότησης, μπορούν να καταθέτουν τα χαρτιά τους και θα μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους με παρακράτηση μέρους από την σύνταξη τους.

Ευχαριστούμε για τα δύο αυτά μέτρα, την μείωση δηλαδή 2 ασφαλιστικών κλάσεων και στο να μπορούν να πάρουν την σύνταξή τους έστω και αν οφείλουν εισφορές κρατώντας τους μέρος της σύνταξής τους. Αλλά είμαστε αντίθετοι διότι και τα μέτρα αυτά είναι ημίμετρα ως προς τις ρυθμίσεις και το ύψος της κάθε δόσεως διότι στην ουσία οι ρυθμίσεις αυτές είναι δώρο άδωρο! Για τους εξής λόγους.

1ον.Για να μπορέσει ο ασφαλιστικός μας οργανισμός να εισπράξει τα πραγματικά τα οφειλόμενα ποσά , θα πρέπει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ρυθμίζονται τουλάχιστον σε 60 μηνιαίες δώσεις και ΟΧΙ κάθε δίμηνο και η κάθε δώσει να μην ξεπερνά τα 80 ή 100 ευρώ. Διότι με τις ρυθμίσεις που κάνει σήμερα με εφάπαξ ή σε 6 διμηνιαίες δώσεις και η κάθε δώσει να είναι στα 250 ευρώ, αντί να λύνει το πρόβλημα το επεκτείνει!

Διότι με την σημερινή οικονομική κρίση και την καθίζηση της αγοράς, είναι φύσει αδύνατο οι μικρές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και την τρέχουσα εισφορά τους, να μπορούν να πληρώνουν κάθε 2 μήνες τις εισφορές και τις δώσεις που φτάνουν στους πλείστους ασφαλισμένους ανάλογα με την κατηγορία που βρίσκονται από 1.100 μέχρι 1.300 ευρώ!

2ον. Μόνο με αυτές τις προτάσεις μας θα μπορέσει ο ασφαλιστικός μας οργανισμός να εισπράξει τα οφειλόμενα, διότι εάν σήμερα οφείλουν το 30 σχεδόν τοις εκατό των ασφαλισμένων με την πάροδο του χρόνου θα οφείλουν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες και ένας από τους λόγους που κλείνουν είναι και οι μεγάλες εισφορές σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.

Ενώ με τις ρυθμίσεις που προτείνουμε δίνουμε ένα ουσιαστικό κίνητρο στους αδύναμους επιχειρηματίες να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση και να μην οφείλουν στα ταμεία τους.

Για τα Σωματεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Καλαμάτας και νομού Μεσσηνίας.