Την Κυριακή 10 του μηνός Φεβρουαρίου 2013 και περί ώρα 11 πρωινή,  προσήλθαν  οι πρόεδροι των Σωματείων μελών μας μαζί με μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων και των αντιπροσώπων τους, καθώς και οι επίσημοι προσκεκλισμένοι στην αίθουσα του παλαιού Επιμελητηρίου Χρ. Κουμάντου 6,  κατόπιν ατομικής προσκλήσεως που τους εστάλη, για την ετήσια Γενική Συνέλευση και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. 

Μετά το κόψιμο της πίτας με της ευλογίες της εκκλησίας από τον Αιδεσιμότατο πατέρα Κωνσταντίνο Κοντούλη, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρος Μπαζίγος και ευχαρίστησε τους επίσημους προσκεκλημένους που παρευρίσκονται στο κόψιμο της πίτας μας.

Τον  πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Mανιάτη, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Αντιδήμαρχο Καλαμάτας κ.Αθανάσιο Βασιλόπουλο. Τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου κ. Δημήτριο Πολίτη. Τον εκπρόσωπο σύμβουλο περιφερείας Πελοποννήσου κ. Θεόδωρο Σταυριανόπουλο. Τον επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας κ. Θεόδωρο Μπρεδήμα. Τον πρόεδρο της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας  κ. Γκούμα Γεώργιο. Τον καθηγητή φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο.  Τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Μανιατών και εκπρόσωπο της Αμφικτιονίας απανταχού των Μεσσηνίων κ.  Παναγιώτη Μπαζίγο.  Τον δημοτικό σύμβουλο κ. Παύλο Γκρέκη και μέλος του Δ.Σ. Επιμελητηρίου καθώς και το μέλος αυτού κ. Γιώργο Κωστόπουλο. Την εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας κ. Θεοδούλη Αδαμοπούλου,  τους εκπροσώπους του Δ.Σ. και μέλη των συνταξιούχων ΤΕΒΕ. κ.κ. Τρουπάκη Γιάννη, Γεωργαντά Αθανάσιο, Ρούμπο Γιάννη.

       Τέλος ευχαρίστησε τους προέδρους, τους αντιπροσώπους και τα μέλη των Δ.Σ. των Σωματείων καθώς και παλαιά μέλη όλους τους παρευρισκόμενους στην σημερινή μας εορτή.  

       Επίσης  μας έστειλαν επιστολές με τις ευχές τους και τα χρόνια πολλά για το κόψιμο της πίτας οι Βουλευτές Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο κ. Δημήτρης Σαμπαζιώτη  και διαβάστηκαν από τον Γ.Γ. κ. Δημήτριο Γαλανάκη οι λόγοι που δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στην γιορτή μας.

          Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρος Μπαζίγος ευχαρίστησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πάντα δίνουν το παρών σε όλες της  εκδηλώσεις μας, και ευχήθηκε εκ μέρους του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, σε όλους τους παρευρεθέντες  και στις οικογένειες τους,  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με υγεία και ευτυχία για την νέα χρονιά και όχι μόνο!

 Μετά τις ευχές ο πρόεδρος έκανε μία μικρή αναφορά για το έργο της Ομοσπονδίας που είναι αρκετά μεγάλο όπως είπε, στο διάστημα του περασμένου έτους η Ομοσπονδία, πήρε και έστειλε διάφορα έγγραφα προς τους αρμοδίους φορείς που χρειαζόταν να επέμβει γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο τα κλαδικά Σωματεία ξεχωριστά όσο και το σύνολο των επαγγελματιών γενικότερα. 

 Εστάλησαν έγγραφα διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό και αρμοδίους Υπουργούς και ζητούσαμε την απαλλαγή των άδικων μέτρων φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που φορολογούνται από το ένα ευρώ με 26%  και χωρίς να υπάρχει καθόλου αφορολόγητο πλαφόν. Να  γίνει νέα ρύθμιση και για τα πυρόπληκτα δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση του Δημοσίου. Ακόμη να γίνει νέα γενναία ρύθμιση των οφειλών προς τον  ΟΑΕΕ  πρώην – ΤΕΒΕ με απαλλαγή των πάσης φύσεως προστίμων, με περισσότερες δόσεις και μικρή προκαταβολή δόσεων της τάξεως ανάλογα του ύψους του χρέους με  50 ή 1ΟΟ ευρώ μηνιαίως.

 Επίσης ζήτησε να γίνουν ανάλογες ρυθμίσεις στο ΙΚΑ και στην Εφορία, για να μπορέσει να εισπράξει το Δημόσιο τα οφειλόμενα και για να μπορέσουν να κρατηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  διότι πνίγονται με όλα αυτά τα φορολογικά βάρη των διαφόρων ειδών χαράτσια, μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση που τους καθιστά αιχμάλωτους και βαδίζουν ολοταχώς προς την οδό του οριστικού κλεισίματος και της ανεργίας! 

 Σήμερα ο Ελληνικός λαός περνάει πολύ δύσκολες οικονομικές στιγμές και φυσικά και ο επαγγελματικός κόσμος βρίσκετε στα χειρότερα του και μείς προσπαθούμε και αγωνιζόμεθα να πείσουμε τα αρμόδια υπουργεία  για τα δίκαια των προβλημάτων μας, αλλά εις μάτην πέφτουμε εις ώτα μη ακουόντων.           Δυστυχώς τα  τελευταία  2-3 χρόνια ζεί η Πατρίδα μας ένα δράμα, με την απειλή των διαφόρων μνημονίων των δανειστών μας, μας πηγαίνουν σε κατακόρυφη  πτώχευση των Ελλήνων και του Ελληνικού κράτους και η Ελληνική κυβέρνηση μη μπορώντας να κάνει αλλιώς όπως μας λένε σκύβουν το κεφάλι και ψηφίζουν ότι τους λένε. Όλοι είμαστε παγωμένοι που το πάνε οι Σωτήρες μας, μέχρι που θα φτάσουν, θα υποκύψει τελικά μέχρι τέλους ο Ελληνικός λαός και δεν θα αντισταθεί σε αυτά τα δυσβάστακτα μέτρα που συνεχώς του υποβάλουν; Κύριος είδε!

Αυτή την στιγμή η  Ομοσπονδία έχει 20 ενεργά Σωματεία, διότι πλέον τα Σωματεία έχουν κάποιο σκοπό και μπορούν να επιμορφώσουν τα μέλη τους στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, τόσο για τους ιδίους τους επιχειρηματίες όσο και για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους, με την ΄΄ΔΙΑ  ΒΙΟΥ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ΄΄ για να   μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό της παγκόσμιας πλέον αγοράς για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Το έτος που μας πέρασε κάναμε 13 προγράμματα στα Σωματεία μας, με τους εργαζομένους τους μέσω του ΟΑΕΔ από τα προγράμματα του ΛΑΕΚ 1-25 που εκτός της κατάρτισης θα πάρουν  και  την ανάλογη πιστοποίηση  παρακολούθησης του Σεμιναρίου που έκαναν και ένα χρηματικό ποσόν, όπως παίρνει και το Σωματείο που κάνει το πρόγραμμα από το ΚΕΚ που συνεργάζονται.

 Επίσης αυτό το διάστημα θα υλοποιηθεί  για τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους  στις επιχειρήσεις που έχουν γραφτεί, στα  προγράμματα  του  Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και με την συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή ένωση, στο επιχειρησιακό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στο Εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς του ΕΣΠΑ 2007-2013, που  σε αυτό το πρόγραμμα θα επιμορφωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και θα πάρουν και ένα σεβαστό ποσό, όπως και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους που   είναι και γι αυτούς επιδοτούμενο με 5 ευρώ άνα ώρα εκπαίδευσης.

 Εμείς ως Ομοσπονδία έχουμε προχωρήσει με αρκετά σωματεία τις διαβουλεύσεις που χρειάζονται για την υλοποίηση  αυτών των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που συνεργάζονται τα σωματεία μας μέσω του ΚΕΚ του Επιμελητηρίου που τώρα έχει πιστοποιημένο ΚΕΚ και μπορεί να κάνει παντός είδους προγράμματα επιμόρφωσης σε επαγγελματίες και εργαζομένους, όπως στείλαμε σχετικό έγγραφο ενημέρωσης στα σωματεία μας. Βεβαίως μερικά σωματεία κάνουν τα προγράμματα  με δική τους επιλογή με τα  διάφορα άλλα ΚΕΚ της πόλης μας που χρόνια συνεργάζονται.

Αλλά για να μη σας  κουράζω, εμείς θα τα πούμε αργότερα  με τους συναδέλφους αντιπροσώπους των Σωματείων στην Γενική μας Συνέλευση που θα επακολουθήσει μετά την κοπή τις πίτας μας και μπορώ να σας πω ότι αυτοί οι άνθρωποι οι πρόεδροι που πλαισιώνουν μαζί με τα Δ.Σ. τα Σωματεία τους, είναι όλοι άνθρωποι τις προσφοράς και της θυσίας, διότι θυσιάζουν πολύτιμο χρόνο και κόπο από την εργασία τους και την οικογένεια τους, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως οικονομικό ή άλλο όφελος,  απλώς σας  έδωσα  μία εικόνα για το έργο της Ομοσπονδίας  και των Σωματείων της.

            Τώρα θα σας μοιράσουμε  από ένα λαχνό και  θα  κληρώσουμε τα δώρα τους αντίστοιχους λαχνούς και 11 από εμάς θα είμαστε τυχεροί! Τα δώρα που θα κληρώσουμε είναι προσφορές  Σωματείων μας και από συναδέλφους που προθυμοποιήθηκαν  να μας τα δώσουν, τους ευχαριστούμε όλους και είναι τα εξής:

           1ον. Ο Σύλλογος Κουρέων Κομμωτών Ν.Μ. μέσω της προέδρου κ. Βάσως  Μακροπούλου και μελών του Δ.Σ. μας πρόσφεραν  (5)  τσάντες με διάφορα είδη καλλυντικών.   

           2ον. Από τον σύλλογο Καταστηματαρχών τροφίμων ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Παναγιώτης Μουργής των γνωστών  πολυκαταστημάτων τροφίμων ΑΦΟΙ Π. Μουργή, ένα αερόθερμο και ένα δεύτερο δώρο για την εορτή της κοπής του συλλόγου τους.

           3ον. Το μέλος του συλλόγου αυτού κ. Αναστάσιος Γιαννακόπουλος μας πρόσφερε ένα κιβώτιο με ποτήρια Μπύρας.

           4ον. Ο κ. Σταύρος Παπαχρήστος το γνωστό βιβλιοπωλείο και πρακτορείο εφημερίδων και πρόεδρος του λιμενικού Ταμείου ένα βιβλίο Μαγειρικής.                                 

           5ον.Ο Σύλλογος Μανιατών μας προσφέρει 2 βιβλία γύρω από την Ιστορική  Μάνη, Με τίτλο Μανιάτες αγωνιστές του 1821, δια μέσω του αντιπροέδρου τους κ. Παναγιώτη Μπαζίγο και εκπρόσωπο της Αμφικτιονίας απανταχού των Μεσσηνίων.

           6ον. Ο Σύλλογος Ωρολογοποιών- Χρυσοχόων μας πρόσφερε ένα αντρικό ρολόι χειρός πολυτελείας σε θήκη και θα το κληρώσουμε τελευταίο διότι είναι και το πιο ακριβό.  

           7ον. Το γνωστό Αρτοποιείο & Ζαχαροπλαστικής ΄΄ΣΤΑΧΥ΄΄ του κ. Νίκου Λαγουδάκου μας πρόσφερε δωρεάν την πίτα που θα κόψουμε σήμερα και τους ευχαρίστησε όλους για την προσφορά τους.

            Και τέλος η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ έβαλε όλα τα υπόλοιπα  και την αγάπη της για την σημερινή μας γιορτή του κοψίματος της πίτας με την επιμέλεια και συμμετοχή του κ. Χρήστου Κοτταρίδη.

           Στήν συνέχεια ο πρόεδρος κ. Μπαζίγος κάλεσε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ.  Δημήτρη Μανιάτη  να κληρώσει το 1 δώρο, που έπεσε στον κ. Μιχόπουλο Αθανάσιο. Το  2 δώρο το κλήρωσε ο  Αντιδήμαρχος Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος Αθανάσιος που έπεσε  στον κ. Σόλωνα Καντή χημικό και πρώην Αντιδήμαρχος. Το τρίτο δώρο τράβηξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Πολίτης και έτυχε στον κ. Χρήστο Κοτταρίδη.

           Εν συνεχεία οι πιο πάνω αναφερόμενοι προσκεκλημένοι φορείς τράβηξαν τους ανάλογους κλήρους και οι τυχεροί  ήσαν  κατά σειρά οι κ.κ. Μπρέγιαννης Βασίλειος, Βάγιας Νίκος, Μπομπόνης Θεόδωρος, Τασσόπουλος Σπύρος, Χρονόπουλος Χρόνης και ο καμεραμάν Αντιπρόεδρος του ΝΕΤ Αθανάσιος Πουλόπουλος, καθώς και  άγνωστο άτομο που παρευρέθηκε.

            Τον τελευταίο κλήρο που ήταν το ακριβό αντρικό ρολόι το τράβηξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Θ. Μπαζίγος και έτυχε στον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Νιάρχο, ο οποίος με την γνωστή φιλοσοφική του γνώση είπε στον πρόεδρο ότι το χαρίζει στον σύλλογο των πολυτέκνων για να δοθεί στον οικογενειάρχη εκείνο που έχει τα περισσότερα παιδιά, κάνοντας σχετικό σχόλιο για την αδικία που γίνετε από το κράτος για τις πολύτεκνες οικογένειες.  

          Οι παραπάνω προσκεκλημένοι με την παράδοση των δώρων, στους τυχερούς ευχήθηκαν με λίγα λόγια τα χρόνια πολλά στα συγκεντρωθέντα μέλη της Ομοσπονδίας.

           Κατόπιν αυτών έγινε μικρή διακοπή για μία μικρή δεξίωση,  για να   μοιραστή  η πίτα και διάφορα ποτά αναψυκτικά και κεράσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους, όπου συζήτησαν διάφοροι  πρόεδροι με τους επισήμους και τους αρμόδιους παράγοντες γύρω από  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.                                       

           Επειδή η ώρα είχε περάσει και μερικοί συνάδελφοι έφυγαν και δεν υπήρχε η ανάλογη απαρτία  η Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε για την επόμενη Κυριακή 17-2-2013 την ίδια ώρα 11 πρωινή και θα ειδοποιηθούν τα μέλη με σχετική πρόσκληση.